Küldetés

Az Amerika Tanulmányok Kutatóintézet küldetése, hogy minőségi ösztöndíjakat, kutatási lehetőségeket és tudományos párbeszédet kínáljon az amerikai belpolitikai és külpolitikai folyamatok, valamint a régiónkat érintő fejlemények iránt érdeklődőknek. Küldetésünk továbbá, hogy a jobb megértés érdekében magyarázatokat adjunk az amerikai politikai, gazdasági, szociális, kulturális és alkotmányos párbeszédekre, folyamatokra.

Ezt a küldetést támasztják alá az alábbi fő célok, amelyek az Intézet általános céljait is magába foglalják:

 1. Célunk, hogy hozzájáruljunk egy értelmes és fenntartható párbeszédhez a stratégiai együttműködés érdekében Magyarország, Közép-Európa és az Egyesült Államok között, azáltal, hogy elemzésekkel és magyarázatokkal szolgálunk az amerikai bel- és külpolitikai folyamatokról a politikai döntéshozók és a nagyközönség számára.
   
 2. Külön figyelmet fordítunk a geostratégiai és külpolitikai kérdésekre, valamint azokra, amelyek a gazdasági és kereskedelmi együttműködésekre, kibervédelem és kiberhadviselésre, valamint a jogalkotási és alkotmányos területekre koncentrálnak.
   
 3. Célunk olyan tudományos kommunikáció folytatása, amely rendszeresen kínál szakmai eseményeket, tájékoztatókat, illetve egy olyan publikációs programot, amely segíti a kutatók szakmai fejlődését, valamint a nagyközönség számára is érdekes elemzéseket kínál.
   
 4. Célunk minél több releváns oktatási és kutatási programban való részvétel, beleértve az oktatói, kutatói és hallgatói csereprogramokat is, valamint együttműködést kialakítani hasonló szakmai célokkal rendelkező amerikai és európai szervezetekkel.
   
 5. Fontosak számunkra az olyan alapvető értékek, mint a kölcsönös tisztelet, a mindenkinek előnyös együttműködés és kommunikáció, az átláthatóság, a demokrácia és a tudományos szabadság.